VIDEO – BATALIONUL 151 INFANTERIE ” RAZBOIENI – LUPII NEGRI ” – 25 DE ANI IN SLUJBA TARII

Ziua Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni” a fost sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă, ce s-a desfășurat pe Bulevardul Ștefan cel Mare din Iași.

La eveniment au participat Înalt Prea Sfinția Sa Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai autorităților locale, membrii asociațiilor veteranilor de război, militari activi, în rezervă și în retragere, reprezentanți din structurile Ministerului Apărării Naționale și cele ale Ministerului Afacerilor Interne. Din partea eșaloanelor superioare au fost prezenți generalul de brigadă Nicolae Tonu – locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie ,,Gemina”, colonelul Georgel Florescu, reprezentantul Statului Major al Forțelor Terestre și colonelul Ionel-Lucian Sandu, comandantul-împuternicit al Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”.

Au susținut alocuțiuni privind semnificația zilei unității prefectul judeţului Iaşi, domnul Marian Şerbescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Victor Chirilă, primarul municipiului Iaşi, domnul Mihai Chirica, comandantul Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni”, locotenent-colonelul Daniel Cioran. Tot cadrul ceremoniei, o parte din militarii batalionului au primit distincții și decorații pentru meritele deosebite obținute de-a lungul carierei.

***
Batalionul 151 Infanterie a fost înființat la 15 septembrie 1994 și este continuatorul glorioaselor tradiții de luptă ale Batalionului 1 Infanterie din cadrul Regimentul 15 Infanterie „Războieni”, tradiții cu o durată de peste 140 de ani.
Batalionul a participat la Războiul de Independență, în bătăliile de la Grivița, Rahova și Vidin, de asemenea în Primul Război Mondial, în campaniile din 1916 – 1917 și 1918 – 1919. În Al Doilea Război Mondial a participat la eliberarea Basarabiei, părții de nord-vest a României , apoi în luptele duse pe teritoriul Ungariei și Cehoslovaciei până pe 12 Mai 1945.

În mai multe rânduri, începând cu anul 1996, unitatea a participat la diferite misiuni multinaționale de menținere a păcii, în diverse locuri din lume cum ar fi Angola, Bosnia, Albania, Irak şi Afganistan.

sursa text & foto: facebook.com/brigada.15.mecanizata

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *