Flori de toamna 2022 – expozitie de flori, fructe si seminte, a XLVI-a editie, organizata în sectiile exterioare si complexul de sere, va fi deschisa publicului, începând cu 30 octombrie, orele 11.00, prilej cu care, CVARTETUL MEZZO, în componenta – Razvan ROTAR (vioara I), Nicoleta ROTAR (vioara II), Catalina TOMA (viola) si Virgil POPA (contrabas), vor sustine un moment artistic muzical.
Cu prilejul acestei editii, sub genericul Metamorfoze vegetale, vizitatorii sunt invitati sa descopere o multitudine de transformari biologice si estetice, pe care le prezinta florile sau esantioanele de fructe si seminte, care provin din colectiile stiintifice ale Gradinii Botanice.
În acest sens, vor fi prezentate soiuri românesti si internationale ale genului Chrysanthemum, atât pentru floare taiata (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 221 varietati horticole cultivate în sere si solarii, cât si dumitrite sau tufanele (Chrysanthemum indicum) în numar de 218 varietati horticole. De asemenea, vor fi expuse peste 20 de specii ale genului Chrysanthemum, care provin din flora spontana de pe diverse continente si care în zona de origine au diferite întrebuintari sau prezinta importanta stiintifica pentru evolutia sistemelor de clasificare si în general a sortimentului actual de varietati horticole din spectrul floricol.
Unele soiuri de crizanteme sunt dirijate prin tehnici speciale de cultura sub forma de pom, cascada, piramida, coloane etc., tehnici practicate pentru prima data la Gradina Botanica din Iasi înca din anul 1979. Ulterior, aceste forme au fost expuse an de an în cadrul expozitiilor tocmai pentru a evidentia disponibilitatile pe care le prezinta aceasta planta pentru practicile horticole clasice sau moderne.
Colectia de ardei iuti decorativi, reuneste 11 specii si subspecii ale genului Capsicum, printre care cei 5 taxoni parentali, genitorii majoritatii soiurilor si hibrizilor de ardei: Capsicum annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens si C. pubescens, dar si specii salbatice, cu importanta taxonomica: C. chacoense, C. eximium, C. nigrum, C. baccatum var. pendulum, C. baccatum var. praetermissum si C. rhomboideum, organizati într-o sectiune aparte.
La aceasta editie, vor fi expuse 145 de soiuri, dintre care 20 taxoni nou introdusi în colectie, printre care se numara: C. annuum ‘Fushimi’, C. annuum ‘Garda Fireworks’, C. baccatum ‘Glockenpaprika’, C. baccatum ‘Brazilian Starfish’, C. frutescens ‘Tabasco Short Yellow’, C. chinense ‘Bhut Jolokia Red’, C. chinense ‘Bhut Jolokia Chocolate’, C. chinense ‘Habanero Spicy Mustard’, C. chinense ‘Habanero Chocolate’, C. chinense ‘Green Trinidad’, C. chinense ‘Pucha-Uchu’ etc.
Într-o zona special amenajata, vor fi expuse primele 3 cele mai iuti soiuri de ardei din lume recunoscute oficial de Cartea Recordurilor: C. chinense ‘Carolina Reaper’ (2.200.000 SHU), C. chinense ‘Trinidad Moruga Scorpion’ (2.000.000 SHU) si C. chinense ‘7 Pot Douglah’ (1.800.000 SHU), dar si soiul C. chinense ‘Aji Charapita’, considerat cel mai scump ardei iute din lume.
În acelasi spatiu vor fi prezentate 18 specii si soiuri ale genului Solanum, taxoni cu importanta stiintifica si economica, specii toxice si medicinale, printre noutati numarându-se Solanum burchellii, originara din Africa de Sud si Namibia, specie care este adaptata zonelor stâncoase aflate la o altitudine de 500-1300 m si Solanum robustum, originara din America de Sud, specie considerata toxica, întrucât sintetizeaza cantitati mari de alcaloizi, valorificati însa de industria farmaceutica.
În complexul de sere, într-un spatiu rustic, vor fi expuse peste 300 de soiuri de dovleci decorativi si tigve, între care tartacuta sarpe, dovleacul de ceara sau pepenele de iarna, bureti vegetali, castraveti teposi africani si mexicani, insulina vegetala sau castravetele amar, specii originare din America de Sud, Africa sau Asia.
În spatiile exterioare vor fi expuse numeroase exemplare de varza decorativa si alimentara, reunite într-o colectie reprezentata de 98 de taxoni, între care vor fi prezentati si hibrizi, care sunt utilizati pentru diverse decoruri autumnale: ‘Sunrise’, ‘Sunset’, ‘Lucir Rose’, ‘Flare White’ sau ‘Crane Pink’.
De asemenea, vor fi remarcate de vizitatori de toate vârstele, zooformele topiare, executate din materiale naturale, cu predilectie din ramuri uscate de rachita, care evidentiaza creativitatea angajatilor pentru realizarea de noi elemente artizanale.
Sectiile exterioare si serele Gradinii Botanice pot fi vizitate pana in ziua de 20 noiembrie 2022, zilnic, intre orele 9.00-17.00.
Pretul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate de 8 lei. Fotografiatul este liber.
sursa text: botanica.uaic.ro
Facebook Comments