VIDEO – LA SINAGOGA MERARILOR DIN IASI RUGACIUNEA SHACHARIT IN VREME DE PANDEMIE

Sinagoga Merarilor din Iași este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Iași. Sinagoga Merarilor a fost construită în secolul al XIX-lea pe Str. Labirint nr. 17 (astăzi Str. Elena Doamna nr. 13) din cartierul Târgu Cucului, în apropiere de Sinagoga Mare și de Biserica Bărboi, precum și de un alt monument istoric, Casa de la cinci drumuri (construită în 1820 și servind astăzi ca sediu al Comunității Evreilor din Iași). Conform DEX, cuvântul merar înseamnă „cultivator sau vânzător de mere”. Data exactă de construire a clădirii care a rămas cunoscută cu denumirea de Sinagoga Merarilor nu este cunoscută, dar toate sursele sunt de acord că ea datează din secolul al XIX-lea.


Serviciul dimineața este numit Shacharit. În timp ce există multe diferențe în obiceiurile diferitelor congregații și denominațiuni ale iudaismului, fiecare serviciu al sinagogii urmează aproape aceeași structură.


Serviciul de dimineață începe cu Birchot Hashachar (binecuvântările de dimineață) și P’sukei D’Zimra (Versuri de Song). Atât Birchot HaShachar, cât și P’Sukei D’Zimra sunt structurate pentru a ajuta pe credincios să intre în starea de spirit reflexivă și contemplativă, înainte de începerea serviciului principal.
Birchot HaShachar a început inițial ca binecuvântările pe care oamenii le-ar reciza în fiecare dimineață în casă, în timp ce se trezesc, se îmbrăcau, se spălau etc. În timp, aceștia s-au mutat din casă în serviciul sinagogilor. Binecuvântările reale recitate în fiecare sinagogă vor varia, dar ele includ, în general, elemente cum ar fi lăuda pe Dumnezeu pentru că permiteau cocoșilor să diferențieze noaptea și ziua (trezindu-ne), pentru îmbrăcăminte goală (îmbrăcată), pentru a da vederea orbilor ochii dimineața) și pentru îndreptarea îndoitului (ieșind din pat). Birchot HaShachar îi mulțumește și lui Dumnezeu pentru buna funcționare a trupurilor noastre și pentru crearea sufletelor noastre. În funcție de congregație, pot exista și alte pasaje sau rugăciuni biblice în timpul lui Birchot HaShachar.

Porțiunea P’Sukei D’Zimra a serviciului de dimineață este mai lungă decât cea a lui Birchot HaShachar și conține numeroase citiri, în primul rând din cartea Psalmilor și din alte secțiuni ale TaNaCh (biblia evreiască).

Ca și în cazul lui Birchot HaShachar, citirile reale vor varia de la sinagogă la sinagogă, dar există multe elemente care sunt incluse în mod universal. P’Sukei D’Zimra începe cu o binecuvântare numită Baruch Sheamar, care enumeră multe din diferitele aspecte ale lui Dumnezeu (ca Creator, Răscumpărător etc.). Miezul lui P’Sukei D’Zimra este Ashrei (Psalmul 145) și Hallel (Psalmi 146-150).

P’Sukei D’Zimra se încheie cu binecuvântarea numită Yishtabach, care se concentrează pe lauda lui Dumnezeu.
Shema și binecuvântările sale înconjurătoare sunt una dintre cele două secțiuni principale ale serviciului de rugăciune dimineața .


Shema în sine este una dintre rugăciunile fundamentale ale iudaismului care conține afirmația monoteistă centrală a credinței evreiești . Această secțiune a serviciului începe cu chemarea la închinare (Barchu). Șema este apoi precedată de două binecuvântări, Yotzer Or care se concentrează pe lăuda pe Dumnezeu pentru creație și pe Ahava Rabba, care se concentrează asupra lăudării lui Dumnezeu pentru revelație. Însuși Shema constă din trei pasaje biblice, Deuteronom 6: 4-9, Deuteronom 11: 13-21 și Numeri 15: 37-41. După recitalul din Shema, această secțiune a serviciului se încheie cu oa treia binecuvântare numită Emet V’Yatziv, care se concentrează pe lăuda pe Dumnezeu pentru răscumpărare.


Cea de-a doua secțiune principală a serviciului de rugăciune de dimineață
este Amida sau Shmoneh Esrei. Amidah este alcătuită din trei secțiuni diferite, începând cu lauda lui Dumnezeu, care duce în secțiunea mijlocie care sărbătorește sfințenia și se încheie cu rugăciuni de mulțumire și pace. În timpul serviciului de zi cu zi, secțiunea din mijloc a Amidahului conține petiții pentru nevoi individuale cum ar fi sănătatea și prosperitatea și aspirațiile naționale precum justiția.
Urmând Amida este serviciul Tora în timpul căruia scula Tora este îndepărtată din arcă și se citește porțiunea Torah săptămânală (lungimea citirii va varia în funcție de obiceiurile congregațiilor și de ciclul Tora folosit). Odată ce toate citirile vor fi terminate, parcurgerea Torei va fi readusă în arcă.
După citirile din Tora , serviciul se încheie cu rugăciunea Aleinu și cu alte rugăciuni de încheiere (care vor varia din nou în funcție de congregație). Aleinu se concentrează asupra obligației evreiești de aL lăuda pe Dumnezeu și speranța că într-o zi întreaga omenire va fi unită în slujba lui Dumnezeu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *