VIDEO – MANASTIREA DAGATA – LA HOTARUL DINTRE TREI JUDETE

Manastirea Dagata este o manastire ortodoxa care poarta hramul Pogorarea Sfantului Duh.
Se afla situata pe dealul Cetatii la 5 km de satul Manastirea, Dagata, judetul Iasi.
Manastirea este inconjurata de paduri iar drumul ce duce in sat este de pământ, greu practicabil din cauza latimii mici, a gropilor și a pantelor inalte, facand din aceasta manastire un loc izolat unde se ajunge cu greutate.


” Aici avem o panorama foarte frumoasa. Cand este senin se vede varful muntelui Ceahlau. Aici se vad toti muntii incepand de la Muntii Stanisoarei si terminand cu colina de la Magura Ocnei. Suntem inconjurati de trei ocoale sivice din trei judete: Ocolul Silvic Neamt, Ocolul Silvic Scanteia de Iasi si Ocolul Silvic Bacesti de Vaslui .” spune parintele Cleopa de la Manastirea Dagata.

Primele dovezi ale existentei unei manastiri in aceste locuri dateaza de pe timpul lui Stefan cel Mare, aici existand o manastire din lemn inconjurata cu ziduri de piatra.
Această prima biserica a fost daramata de boierii Carp si Tautu pentru a-si imparti pamantul, iar linia de hotar a proprietăților lor trecea chiar pe terenul manastirii.
Au faramat zidurile, au luat piatra la conacele lor, au tras hotar intre mosii chiar pe terenul bisericii, si tot ce-a mai ramas de dat jos era temelia si masa din altar, un bloc de piatra infipt in pamant.
Doua perechi de boi au fost inhamati cu funii legate de piatra si biciuiti pana la sange de tarani, fara insa ca piatra sa se miste.

„Biserica ” Pogorarea Duhului Sfant” care s-a facut pe locul fostei biserici care v-am spus, care a fost demontata, daramata unde este Altarul, piatra de la Sfantul Altar care v-am spus ca a incercat sa o scoata atunci boierul in dorinta de a nu mai gasi niciun semn ca aici a fost o biserica ca a fost o manastire…

Iata ca Dumnezeu a randuit sa ramana aceasta piatra a Sfantului Altar
si s-a facut asa mai cu modestie, dupa posibilitatile de atunci, aceasta bisericuta
tot cu Hramul ” Pogorarea Duhului Sfant”.”
spune parintele Cleopa de la Manastirea Dagata.

Se spune că inca de pe vremea lui Stefan cel Mare exista o mica manastire cu o bisericuta din lemn inprejmuita de un mic zid de piatra.
Mai tarziu doi boieri au desfiintat manastirea impartindu-si pamantul.
Calugarii au coborat in vale unde au construit o noua biserica.
In timp manastirea s-a desfiintat. Abia in anul 1959 s-a construit pe colina biserica care a fost sfintita abia in 1970.
Din anul 1993 aceasta devine inima noii manastiri.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *