VIDEO – MARSUL VIETII 2020 : Comemorare la Cimitirul Evreiesc la 79 de ani de la Progromul de la Iasi

Comunitatea Evreilor din Iași, alături de Primăria Iași, a organizat o nouă ediție a „Marșului Vieții”, eveniment prin intermediul căruia au fost comemorați 79 de ani de la Pogromul de la Iași. La Cimitirul Evreiesc au fost depuse coroane de flori și mai multe oficialități au ținut scurte alocuțiuni.

„Sunt deosebit de emoționat, aflându-mă în acest loc, unde concetățeni de ai mei, aproape 14.000, și-au pierdut viața numai datorită faptului că au fost evrei. (…) Ceea ce doresc să mai scot în evidență este că trebuie să aducem mulțumirile noastre conducerii acestei țări care a consacrat ziua de 9 octombrie comemorării Pogromului de la Iași. Acest lucru este deosebit de important, iar părerea mea este că dacă nu vom merge pe această linie, de a face cunoscut ceea ce s-a întâmplat, acest lucru s-ar putea repeta”, a spus Iancu Zuckerman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași.

La rândul lui, primarul Mihai Chirica a subliniat că evenimentele petrecute la Iași acum 79 de ani trebuie aduse la cunoștința publicului larg.

„Nu ar trebui să rămânem doar izolați în dreptul legitim al acestor oameni de a le aminti memoria pentru că au fost uciși pe nedrept și trebuie să ducem mai departe strigătul lor din vagoanele morții, țipând după viață și apă, și să audă toată lumea acele strigăte pentru ele sunt mărturii ale lucrurilor rele care s-au făcut”, a spus primarul Mihai Chirica, în alocuțiunea sa. 

La eveniment a fost prezent și consilierul prezidențial Andrei Muraru care a citit mesajul președintelui Klaus Iohannis.

„În urmă cu 79 de ani, un eveniment sângeros a marcat profund trecutul nostru și va continua să ne umbrească istoria și să ne țină în alertă conștiințele. Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iași, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunității locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanității. Evreii au fost vânați, maltratați și asasinați, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acțiuni extrem de violente prefațând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportați. Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare și deshidratare în ‘trenurile morții’, dintre care mulți copii și bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse și probe”, este un fragment din mesajul șefului statului.

Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a ştiinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.

sursa text : ziaruldeiasi.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *