Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului,
eveniment de marcă, organizat în București
Primăria Sectorului 6, reprezentată de primarul Gabriel Mutu, a organizat astăzi, 27 ianuarie 2020, un eveniment care a marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
În luna decembrie 2019, edilul a avut o primă întâlnire cu Rabinul Josef Wasserman, Rabinul Comunităţii Originarilor din România, și a primit cu deosebită onoare invitația de a organiza acest eveniment.
Ziua a început la Memorialul Holocaustului din București, unde oficialitățile – Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului La București, Rabin Zvika Cohen, Viceprimarul Iersusalimului, Rabinul Josef Wasserman, Rabinul Comunităţii Originarilor din România, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar Patriarhal, Sagi Suri, General în Rezervă în Armata Israeliană – au aprins 6 lumânări în memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului și au depus coroane de flori. De asemenea, coroane comemorative au fost depuse din partea Camerei Deputaților și a Ministerului Apărării Naționale.
“Astăzi, mai mult ca oricând, vocea noastră trebuie să fie puternică și să spunem răspicat: nu vom uita și nu vom permite să fie rescris acest moment dureros, din istorie. Eforturile poporului român, de combatere a anti-semitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie s-au intensificat în ultimii ani.
Din martie 2016, România a exercitat, pentru un an, Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului, sub îndrumarea regretatului ambasador, reputatul diplomat român, Mihnea Constantinescu.
De asemenea, înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România constituie o dovadă a eforturilor autorităților române de a-și asuma și de a apăra istoria noastră.
Iar la nivelul administrației locale a Municipiului București, vă asigur că eforturile actualei administrații sunt intense, constante și beneficiază de întreg sprijinul echipei din care fac parte”, a declarat primarul Gabriel Mutu.
Edilul a adăugat că evenimentul are o încărcătură emoțională foarte mare, vorbind despre legături de prietenie: “Astăzi am sădit un pom al vieții. Trebuie ca împreună să-l udăm și să-l facem să rodească speranța că cei care vin după noi vor fi mai buni, iar acest comportament antisemit, xenofob, să nu mai fie promovat nicăieri”.
Excelența Sa, ambasadorul David Saranga a declarat: „Trebuie să ne gândim că Holocaustul a avut loc în toată Europa. Înainte de al Doilea Război Mondial, 800.000 de evrei au locuit pe pământ român. Jumătate dintre ei, 400.000 de evrei, erau ucişi aici, în România. Nu există viitor fără trecut şi memoria face parte importantă din trecut. (…) Guvernul român face mult pentru a păstra memoria”.
Episcopul Vicar Patriarhal, Ieronim Sinaitul, însoțit la eveniment de părintele propotop al sectorului 6, Costel Burlacu, a declarat: “Întotdeauna, noi (Biserica Ortodoxă) vom fi pentru a condamna xenofobia, pentru a condamna fanatismul. Suntem pentru a promova dragostea şi înţelegerea între oameni”.
Principalul partener al evenimentului, cel care a inițiat mișcarea “Marșul Vieții” în România, Rabinul Josef Wasserman, a ținut un discurs emoționant, despre legăturile trecutului și importanța menținerii bunelor relații, între comunități, pentru a promova pacea și înțelegerea.
A doua parte a Zilei a fost marcată prin Simpozionul “Rolul comunității evreiești în dezvoltarea Bucureștiului: Trecut, Prezent și Viitor”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, acolo unde, timp de două ore au luat cuvântul oficiali și reprezentanți, din ambele state, printre care: Dragoș Nelersa, președintele Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, Ing. Paul Schwartz, președintele Comunității Evreilor din București, deputații Ben Oni Ardelean, Natalia Intotero și Valeriu Steriu.
Primăria Sectorului 6 și-a propus să facă o tradiție din acest eveniment, iar anul viitor manifestarea va fi completată şi cu „Marşul Vieţii”.
Facebook Comments