VIDEO – UPGRADE LA SALUBRIS IASI

Primarul Mihai Chirica și directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, au prezentat vineri, 12 iulie, cele mai recente achiziții ale companiei din subordinea municipalității.

Pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt au fost prezentate nouă autoutilitare Opel pentru colectarea separată a deșeurilor, în valoare totală de 896.803 lei, fără TVA, și 10 tricicluri (mopede) electrice URCO cu câte două eurocontainere pentru colectarea deșeurilor din coșurile stradale, în valoare de 240.000 lei, fără TVA. Acestea se adaugă celor opt autogunoiere compactoare achiziționate la sfârșitul lunii iunie și grație cărora Salubris SA va putea dubla ritmul de colectare a deșeurilor reciclabile de la gospodăriile individuale.

„Sunt nouă autoutilitare destinate transportului deșeurilor colectate separat și zece echipamente unice în România destinate întreținerii stradale. Vechile echipamente, rotocare cum le spuneam noi, cu care se transportau deșeurile, sarea și altele, sunt înlocuite acum de echipamente electrice. Este o investiție care vine în seria celor prezentate săptămânile trecute. La sfârșitul lunii august vom prezenta și celălalt lot de autospeciale destinate transportului de deșeuri în regim compactat, atât pentru deșeurile municipale, cât și pentru deșeurile colectate separat. Cu ajutorul echipamentelor pe care le achiziționăm în această perioadă vom dubla nivelul de colectare a deșeurilor recuperabile în oraș. Până acum se făcea o dată pe lună, de săptămâna viitoare se va face de două ori pe lună, iar speranța noastră este ca spre sfârșitul anului să ajungem la un regim de colectare săptămânal. Se observă deja o creștere în acest domeniu: în primul semestru al acestui an s-a colectat mai mult decât dublul cantității de deșeuri refolosibile colectate în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul – șef a adăugat că în ultimii doi ani Salubris SA a avut cele mai mari bugete de investiții din istorie: aproape 35,5 milioane lei, cu TVA, adică în jur de 7,5 milioane de euro.

În 2019 Salubris SA are programate investiții de circa 17,5 milioane de lei, fără TVA, cu peste 5,5 milioane de lei mai mari față de anul precedent. Din lista de investiții de pe 2018 la începutul anului 2019 s-au încheiat două contracte care au prevăzut achiziția a opt autogunoiere compactoare (în valoare totală de 3.493.488 lei, fără TVA) și două autovehicule multifuncționale cu accesorii: dispozitiv de împrăștiere antiderapant, lamă deszăpezire și instalație de spălat trotuare (în valoare totală de 1.030.000 lei, fără TVA).

De asemenea, au fost demarate proceduri și încheiate contracte de furnizare pentru: 
– autospecială pentru curățat albii; contract în valoare de 850.000 lei, fără TVA. Data estimată pentru livrare: august 2019;
– două încărcătoare frontale; contract în valoare de 753.600 lei, fără TVA. Data estimată pentru livrare: august 2019;
– 250 platforme supraterane închise cu module pentru colectare deșeuri; contract în valoare totală de 2.638.000 lei, fără TVA. Până în prezent au fost livrate o sută de astfel de platforme.

Sunt în desfășurare proceduri de achiziții pentru: 
– 300 eurocontainere de 1,1 metri cubi și 7.000 de pubele pentru colectare selectivă (1.700.000 lei, fără TVA);
– opt autogunoiere compactoare (4.730.000, lei fără TVA);
– un autocontainer și o autobasculantă (800.000 lei, fără TVA)

Proceduri de achiziții programate pentru a doua jumătate a anului:
– autovehicul multifuncțional pentru deszăpezire (275.000 lei, fără TVA); 
– containere tip abroll și prescontainere (318.500 lei, fără TVA);
– 150 recipienți stocare material antiderapant (375.000 lei, fără TVA);
– două semiremorci compactoare cu încărcare prin spate (765.000 lei, fără TVA); 
– autoșasiu cu gardă înaltă (410.000 lei, fără TVA); 
– sistem translație deșeuri (170.000 lei, fără TVA); 
– șase containere tip benă, capacitate 12 metri cubi pentru autovehicul tip hooklift (106.500 lei, fără TVA).

În 2018 Salubris SA și-a propus achiziții de aproximativ 12 milioane de lei. O mică parte dintre investiții urmează a se finaliza în această vară. Cea mai mare sumă, 3,49 milioane de lei, a fost cheltuită pentru achiziția a șase autogunoiere compactoare cu capacitate de 12 metri cubi și a două autogunoiere compactoare cu capacitate de șapte metri cubi. Pe lista investițiilor Salubris SA s-au mai numărat două automăturători cu recipient de colectare de doi – patru metri cubi, o automăturătoare cu recipient de colectare de șase – opt metri cubi, o autobasculantă de 10 tone, 67 de platforme supraterane cu patru, cinci sau șase module pentru colectarea selectivă a deșeurilor și 1.250 de pubele pentru reziduuri menajere.

sursa text & foto : facebook.com/PrimariaMunicipiuluiIasi

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *