VIDEO – VASILE PUSCASU GAURESTE PERETELE HOTELULUI TRAIAN

Hotelul Traian din centrul Iașului,  construit acum 140 de ani de celebrul  arhitect francez Gustav Eiffel, este distrus sistematic de noii manageri. După schimbarea radicală a elementelor de design interior in saloanele de zi și de noapte de la parter, acum a venit rândul unei intervenții, la fel de neautorizate, la structura exterioară a monumentului. O echipă de muncitori dădeau găuri în această dimineață în temelia hotelului, pentru a prinde o scară de fier, care va deservi o viitoare terasă la fel de neautorizată. Șeful Direcției de Cultură Iași, Virgil Băbîi, a refuzat să dea orice lămurire reporterilor 7Est, cu privire la această barbarie

Hotelul Traian, cea mai simbolică clădire monument istoric a Iașului este victima unei barbarii fără măsură. Ziua în amiaza mare, o echipă de meseriași arvuniți de patronul Vasile Pușcașu, dădeau găuri de zor în temelia hotelului, pentru extinderea unei terase ilegale.  Contactați telefonic, reprezentanții hotelului au pasat această lucrare de la unul la altul, fără a se reuși să se ofere un punct de vedere. La fel s-a întâmplat și în cazul directorului Direcției Județene de Cultură, Virgil Băbîi care, contactat telefonic de reporterii 7Est, a refuzat să răspundă. Potrivit Legii 422/2001, intervențiile ce se efectuează asupra monumentelor istorice, fie că este vorba de lucrări de construire, extindere, amenajări peisagistice și de punere în valoare, care modifică substanța sau aspectul monumentelor istorice, amplasarea definitivă sau temporară de împrejmuiri, construcții de protective sau piese de mobilier fix, au nevoie de o autorizație de construire sau autorizație specifică acelei intervenții, care se eliberează numai pe baza avizul Ministerului Culturii și Cultelor sau al Direcției de Cultură.

Intervențiile ilegale din interior, fără urmări după trecerea a 2 ani

Această intervenție barbară asupra monumentului din centrul Iașului nu este singulară. În urmă cu 2 ani de zile, 7Est relata pe larg despre o altă lipsă de respect față de lege și monumente. Soția lui Vasile Pușcașu, în dorința de a-și pune amprenta asupra noii jucării de lux din centrul Iașului, s-a apucat să modernizeze aristocratele saloane de la intrarea în hotel, aducând elemente de kitsch. Nici această intervenție nu a avut la bază vreun aviz favorabil al ermeticei Direcții de Cultură, cu toate acestea s-a mers pe burtă, iar Pușcașu nu a fost deranjat nici până azi de vreo amendă sau măsură de aducere a interioarelor la stadiu initial. Așa cum relatam la acea vreme, soția lui Pușcașu  a reușit performanța de a transforma un monument istoric al Iașului într-un loc aflat sub dominația kitsch-ului. Scaunele roșii și verzi, orânduite în jurul meselor de praznic au transformat Salonul Alb, cândva un loc pin de eleganță, într-un cadru în care nu îți vine să intri a doua oară. Înaintea intervenției familiei Pușcașu, hotelul avea amenajări de top în stil franțuzesc, fiind decorat cu diverse obiecte vechi de artă.

Sub mâna lui Pușcașu, orice-i monument dispare

Faptul că Vasile Pușcașu, administratorul hotelului, face orice intervenție după regulile lui, o demonstrează un alt episod petrecut tot în urmă cu 2 ani, tras parcă la indigo cu cel de azi. În luna iunie a anului 2019, Vasile Pușcașu și-a construit pe aceeași laterală a hotelului o terasă ilegală. Și în acest caz, lucrările au fost făcute ziua în amiaza mare, ca o sfidare la adresa instituțiilor adormite ale statului. În urma unei presiuni mediatice, Primăria a dispus demolarea terasei. Vasile Pușcașu mai este artizanul unei alte intervenții iremediabile asupra unui monument istoric, respectiv a unei clădiri din strada Costache Negruzzi 13, pe care a demolat-o până la temelie.

Istorie versus bătaie de joc

În clădirea hotelului au avut loc : banchetul celei de-a XXI-a aniversări a Societății Literare “ (1884) serbarea centenarului Răscoalei lui Horia, Cloșca și Crișan (21 octombrie 1884), la care au participat Mihai Eminescu și Ion Creangă. În anul 1918, pentru o scurtă perioadă, aici a funcționat Guvernul României. În clădirea hotelului au poposit prinți și prințese, ambasadori, miniștri și președinți de state, oameni de cultură și artă sau oameni de afaceri. Printre cei care au fost găzduiți de hotel este de menționat actrița Greta Garbo, care a locuit la 12 iulie 1934, sub un nume fals, într-unul din apartamentele de lux ale hotelului.

Istorie călcată în picioare în centrul Iașului Grand Hotel Traian, denumit anterior Hotelul Traian,a fost construit în 1882 după proiectele inginerului francez Gustave Eiffel și se află pe lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015.Pe locul în care se află astăzi Hotelul Traian au existat anterior dughenele avocatului Scarlat Pastia, fost primar al Iașiului care, fascinat de calitatea podului Eiffel din Ungheni, apelează la celebrul inginer francez Gustave Eiffel (autorul proiectelor unor capodopere ale artei moderne ca Turnul Eiffel din Paris și Statuia Libertății din New York) pentru realizarea proiectului clădirii. Lucrările de construcție s-au derulat între anii 1879-1882, fiind executate de firma condusă de Eiffel. Ca urmare a cheltuielilor de construcție foarte mari, Scarlat Pastia s-a îndatorat atât de mult, încât a fost ruinat. Noul proprietar a transformat imobilul în hotel, care aducea venituri mai mari decât un teatru. Ulterior, hotelul a trecut în proprietatea familiei evreiești Theitler. În anul 1943, Primăria Iași a renovat hotelul cu fonduri proprii. Hotelul Traian a fost naționalizat în anul 1950. După Revoluție, Hotelul Traian a fost trecut în proprietatea SC „Turism Moldova” SA, cu capital de stat. În 2001, după apariția Legii nr. 10/2001, cetățeanul israelian Carol Theitler a solicitat restituirea în natură a hotelului. În anul 2001,hotelul a trecut în proprietatea  omului de afaceri Dănuț  Prisecariu. În martie 2018, Hotelul Traian și-a schimbat proprietarul. În urma unei licitații, Vasile Pușcașu, cunoscut ca patron al companiei de transport Unistil si al Motelului Bucium, își adjudecă unitatea hotelieră cu suma de 5,5 milioane de euro. În urma adjudecării, Pușcașu a declarat că nu va schimba destinația clădirii și nici nu va aduce nicio schimbare.

sursa text & foto : 7est.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *