O pensionară a vrut să intre în rândul lumii și a cerut eliberarea unui card. Nu și l-a putut ridica imediat, așa că a avut încredere în angajata băncii, care a promis că i-l pune deoparte. Nu a făcut doar asta, ci a și scos bani din pensia femeii.
Maria M. era pensionară de 13-14 ani, primindu-și cei 900 de lei lunar prin intermediul Poștei. Pentru a nu mai sta să aștepte factorul, femeia a mers în aprilie 2018 la o agenție CEC Bank și a cerut deschiderea unui cont curent. I-a spus angajatei băncii, Rodica Matei, că urmează să plece în străinătate la fiica sa și nu va putea fi în țară atunci când îi va veni cardul. Matei i-a răspuns să nu-și facă griji, că va pune cardul deoparte și i-l va înmâna atunci când va avea posibilitatea să se prezinte la bancă.
I s-a spus că noul card ar fi fost returnat
Când cardul a ajuns la agenție, pe 25 mai 2018, Matei a făcut formele de predare-primire, semnând în fals în locul Mariei M. După aproape o lună, pe 19 iunie, cunoscând PIN-ul cardului, a verificat soldul și a retras din contul Mariei M. 800 lei. După o săptămână, a mai retras 20 de lei. Pe 12 iulie, a scos toată pensia femeii, respectiv 900 de lei. Pe 16 august, la fel.
Când Maria M. s-a întors în țară, a mers direct la agenția CEC pentru a-și lua cardul. I s-a spus însă că a venit prea târziu, iar cardul fusese trimis înapoi la București. A trebuit să ceară altul, pe care l-a și primit. Când a încercat să scoată însă bani din cont, nu a reușit. A cerut de la agenția CEC un extras de cont, observând cu această ocazie că din cont îi fuseseră retrași constant banii. Ulterior, Matei a fost trimisă în judecată pentru acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.
Luată la întrebări, Matei a spus că păstrase cardul femeii pentru a i-l înmâna.
Banii furați au fost returnați
Întâmpinase însă probleme financiare și s-a gândit să se „împrumute” din contul Mariei M., urmând să pună ulterior banii înapoi. Nu și-a putut rezolva însă problemele, așa că nu a mai avut bani pentru a-i returna pe cei furați. Între timp, angajata CEC se pensionase și se stabilise în Scobinți. A spus că își regretă fapta și i-a cerut păgubitei să o ierte, pentru că suferă de anumite probleme de sănătate. Pe parcursul urmăririi penale, Matei a returnat păgubitei banii furați. Faptul că Matei nu avea antecedente penale a contribuit și el la o pedeapsă simbolică. Ea a fost condamnată la câte un an și patru luni de închisoare pentru fiecare dintre infracțiunile comise, executarea pedepsei rezultante de un an, 9 luni și 10 zile de închisoare fiind suspendată de magistrații Tribunalului pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată în fața Curții de Apel.
Facebook Comments