VIDEO – Deputatul PMP Petru Movila a fost huiduit

Un nou miting de susţinere a proiectului autostrăzii spre vest s-a desfăşurat ieri pe Pietonal. Cele două asociaţii civice care militează pentru construirea ei, Moldova Vrea Autostradă şi Împreună pentru A8, şi-au conjugat din nou eforturile, după o săptămână în care majoritatea parlamentară a făcut proiectul de buget după chipul şi asemănarea ei – nu doar respingând amendamentele opoziţiei, dar şi modificând regulamentul de şedinţă pentru ca acestea să poată fi ignorate şi în plen.

„Noi avem o grabă, vrem autostradă!“ şi „Pe Guvern îl doare-n cot, de Moldova şi A8!“ s-a scandat la mitingul la care s-au adunat aproape 150 de persoane – printre care membri ai celor două asociaţii, dar şi consilieri locali, judeţeni şi parlamentari din opoziţie.

După indiferenţa faţă de regiunea Moldovei, arătată săptămâna trecută în Parlament, părerile participanţilor au fost împărţite în privinţa aşteptărilor – de la proiectul de lege privind alocarea de fonduri şi construirea A8, văzut de consilierul judeţean Alin Aivănoaie ca o ultimă soluţie, până la resemnarea deputatului Marius Bodea, care crede că nu se va face nici A8, nici autostrada Bacău – Oneşti – Braşov. Indiferent cum, construirea autostrăzii ar trebui să înceapă cel mai târziu în anul 2020, ca să prindă fondurile europene promise deja proiectului. După 2020, competiţia pentru asemenea tip de finanţări va fi şi mai strânsă, în condiţiile în care, acum, doar proiectul autostrăzii A8 Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş poate primi fonduri nerambursabile.

„Nu poţi să arunci în aer un întreg Masterplan care s-a dezbătut ani de zile. Ministrul Transporturilor a dat dovadă de rea-credinţă la Comisia de buget finanţe“, a spus Marius Alexa, liderul asociaţiei Moldova Vrea Autostradă, care pledează măcar pentru finalizarea/actualizarea studiului de fezabilitate.

La rândul său, Cătălin Urtoi, de la asociaţia Împreună pentru A8, a „invitat“ parlamentarii de Iaşi să nu voteze proiectul de lege al bugetului. Cu amendamentele respinse, aleşii opoziţiei e limpede că nu vor vota. Din tabăra puterii, până în acest moment, doar deputatul Vasile Cîtea a dat dovadă de curaj şi a anunţat că nu va vota „pentru“ dacă Iaşul nu va fi reprezentat în buget cu un proiect major, „cel puţin autostrada“.
La protest a fost si deputatul PMP Petru Movilă care a fost huiduit , batjocorit violent cu ocări , de către protestatari. Detalii în imaginile de mai jos.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *