VIDEO – Din Ierusalim mesajul de Pesach al rabinului Iosef Wasserman pentru evreii si prietenii din Iasi

Pesaḥ sau Pesach, (în ebraică פֶּסַח, Pesaḥ, lit. Pasare, Paștile ebraic) este sărbătoarea religioasă a poporului Israel care simbolizează eliberarea din robia egipteană și ieșirea din Egipt a fiilor lui Israel conduși de Moise, și cei 40 de ani de peregrinare prin deșert. Este o sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care se desfășoară anual în perioada 14-21 a lunii Nisan, lună ce marca în antichitate începutul anului ecleziastic ebraic. În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite.

Cu ocazia acestei sarbatori rabinul Comunităţii Originarilor din România a transmis din Ierusalim prin WhatsApp un mesaj pentru evreii și prietenii din Iași.

Rabin avocat Iosef Wasserman s-a născut la Dorohoi ca fiu al regretatului Pinhas Eliahu Wasserman, cel care vreme de 50 de ani a fost rabinul comunităţii evreieşti din zonă.
În 1969, la vârsta de 15 ani, Iosef a emigrat în Israel, unde a urmat studiile teologice. Familia avea să se reîntregească abia în 1989, când părinţii au ajuns în Israel ca turişti şi au cerut azil politic. Vreme de 20 de ani, Iosef Wasserman a servit în Armata de Apărare a Israelului, ajungând rabin-şef al corpului de paraşutişti. Din 2002 este preşedinte al Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului Român şi militează pentru întărirea comunităţii evreieşti din România.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *