VIDEO – Gratuitate pe CFR Calatori pentru refugiatii din Ucraina

Tot mai multe țări europene asigură bilete de tren gratuite pentru refugiații ucraineni. Marți, ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus că refugiații din Ucraina circulă gratuit cu trenurile CFR Călători încă de la începutul exodului.

Până acum, gratuitatea la transportul feroviar pentru cei care fug de ororile războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina a fost aplicată în Polonia, Austria, Germania și Franța.

În cele șase zile de invazie rusească, din țara vecină cu România au reușit să fie evacuați peste o jumătate de milion de oameni, iar exodul continuă.

Gratuitate pe CFR pentru refugiații ucraineni și vagoane suplimentare

„CFR Călători sprijină și acum acest transport gratuit al refugiaților. Gratuitatea este în vigoare încă de la începutul crizei, dar nu am vrut neapărat să anunțăm acest lucru. Oamenii circulă gratuit în România și vor circula în continuare pe tot parcursul acestor evenimente pe care ni le dorim să fie cât mai scurte, iar pacea să revină în Ucraina”, a declarat marți ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

El a precizat că dinspre Suceava vin spre București cinci garnituri de trenuri zilnic, iar la fiecare dintre ele au fost adăugate vagoane suplimentare. Este vorba de 10-12 vagoane suplimentare pe zi. De asemenea, pe relația Sighetul Marmației-București au fost introduse unul sau două vagoane suplimentare pe zi, dar și pe trenul Iași-Timișoara – alte două vagoane.

„Transportul e gratuit, dat de CFR Călători și merge până în zona de graniță”, a precizat ministrul Transporturilor.

Și în Franța refugiații din Ucraina au gratuitate la transportul feroviar

Ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, și președintele director-general al SNCF (Société nationale des chemins de fer français, compania feroviară de stat din Franța), Jean-Pierre Farandou, au anunțat luni că vor autoriza refugiaţii ucraineni să circule gratuit în trenuri de lung parcurs.

„Drama care loveşte Ucraina ne atinge pe toţi. Grupul feroviar SNCF şi feroviarii sunt solidari cu refugiaţii ucraineni. La fel ca omologii noştri europeni, le vom permite să circule gratuit în Franţa la bordul TGV şi trenurilor Intercity”, a scris Jean-Pierre Farandou pe contul său de Twitter.

Referindu-se la situaţia din Ucraina, ministrul francez al Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei La Provence, că i s-a cerut să securizeze ”ruta de sud, care permite de exemplu să se ajungă în Republica Moldova pentru ca cei care vor să părăsească Kievul să o poată face în deplină securitate”.

Această cale ar permite unei părţi a personalului diplomatic şi celor 500-700 de francezi rezidenţi în prezent la Kiev să plece din capitala ucraineană, a declarat el. Ministrul a adăugat, referitor la transportul feroviar gratuit al ucrainenilor cu trenurile din Hexagon: ”SNCF le va permite refugiaților ucraineni să ia trenul gratuit”.

Polonia, Germania și Austria nu le cer bani refugiaților pentru biletele de tren

O măsură similară fusese anunțată și de Germania. „În colaborare cu căile ferate poloneze, Deutsche Bahn se pregătește să pună în circulație vagoane și trenuri suplimentare”, dacă refugiații ucraineni care vor să scape de război sosesc în masă, a precizat compania națională feroviară germană, citată de postul de radio francez Europe 1.

Astfel, Germania a autorizat, începând de duminică, circulația gratuită la bordul trenurilor de lung parcurs pentru toți refugiații ucraineni care vin din Polonia. Anunțul DB a venit după ce autoritățile de la Berlin s-au arătat dispuse să primească ucraineni și să ajute masiv țările care au frontieră comună cu Ucraina, în special Polonia.

Duminică, Austria anunțase aceeași decizie. Ministrul austriac al Transporturilor, Leonore Gewessler, a anunțat pe Twitter că a ajuns la un acord cu compania feroviară de stat ÖBB pentru ca ucrainenii care se refugiază din țara lor să poată utiliza trenurile operatorului fără a plăti bilete. „În perioada în care trăim, este crucial să dăm un ajutor rapid și simplu. Este exact ceea ce facem noi acum”, a adăugat ea.

În Polonia, refugiații au circulat de la bun început gratis cu trenul. Acum, aflăm că avem și gratuitate pe CFR pentru refugiații ucraineni.

CITEȘTE și VIDEO De ce evacuarea refugiaților din Ucraina se face la polonezi cu trenul, iar la noi cu mașina

Peste o jumătate de milion de oameni au fugit din Ucraina din cauza războiului

Aproape 520.000 de refugiaţi din Ucraina au trecut începând de joi frontiera spre ţări vecine după declanşarea invaziei ruse, potrivit celei mai recente statistici a Organizaţiei Naţiunilor Unite, citată de Agerpres.

Polonia, care şi-a declarat sprijinul ferm pentru Ucraina, a primit începând de joi cel mai mare număr de refugiaţi, 281.300. Pe teritoriul Republicii Moldova au sosit până acum 38.388 de refugiaţi. În România, s-au refugiat începând de joi 34.361 de persoane din Ucraina, potrivit UNHCR.

sursa text: clubferoviar.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *