VIDEO – iSTERiE LA CATEDRALA MiTROPOLiTANA DiN iASi

Aproximativ 300 de credincioşi s-au adunat vineri după-amiază în fața Catedralei Mitropolitane din Iași și protestează cerând să se renunțe la restricţiile impuse de autorităţi pe timpul pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva. 

ACTUALIZARE ORA 18:00 Spiritele s-au încins în fața Catedralei Mitropolitane din Iași. De la rugăciune și cântece religioase, protestatarii au trecut la discuții aprinse cu Jandarmeria. Forțele de ordine nu au intervenit, i-au lăsat pe oameni să își ducă la bun sfârșit acest manifest, în ciuda faptului că s-a creat o aglomerare de oameni și mulți nu poartă măști. Asta, în condițiile în care Iașiul se află pe locul 2 la nivel național în ceea ce privește rata de noi îmbolnăviri cu coronavirus.

Între timp, s-a încheiat și ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care a decis: nu se schimbă regula stabilită, aceea ca până pe 15 octombrie să nu fie permis accesul în Catedrală pentru credincioșii care nu au în buletin domiciliul în municipiul Iași. Au fost admise doar niște excepții, de natură organizatorică: personalul de la Ahiepiscopie, studenții de la Teologie și voluntarii care ajută la organizarea sărbătorii de Sfânta Parascheva.

Protestul vine după ce și Mitropolia Moldovei și Bucovinei a cerut anularea restricțiilor cu privire la desfășurarea pelerinajelor, după ce inițial a transmis autorităților locale de la Iași că renunță la toate evenimentele prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva.

Știrea inițială:

Oamenii au venit cu pancarte, cu icoane și lumânări în mâini și au început să cânte imnuri religioase și să rostească rugăciuni. Problema este că mulți nu poartă mască și s-a creat o aglomerare de oameni în fața Catedralei. În plus, unii au instigat chiar la nerespectarea normelor igienico-sanitare impuse de pandemie. 

Protestatarii cer să fie lăsați la moaște și cei care nu sunt din Iași și spun că li se încalcă libertatea religioasă. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca până la 15 octombrie la rugăciune, în curtea Catedralei, au voie să intre doar cei care au domiciliul din buletin în municipiul Iași.

Protestul a început, de altfel, în timp ce la Prefectură avea loc o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care se analizează chiar solicitarea făcută de Mitropolie de a se renunța la această restricție.

sursa text: digi24.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *