VIDEO – LUMANARI SI RUGACIUNI IN CIMITIRUL EVREIESC LA COMEMORAREA A 80 ANI DE LA POGROMUL DE LA IASI

Zeci de persoane au iesit in data de 29 iunie 2021 pe strazile Iasului pentru a comemora 80 de ani de la Pogromul de la Iasi, unde au fost ucisi aproximativ 15.000 de evrei.
Evenimentul a fost denumit ” Marsul Vietii „. A fost dezvelita placa omagiala dedicata lui Abraham Ghiltman, fost presedinte al Comunitatii Evreilor din Iasi.

Programul evenimentelor din 29 iunie 2021 a inclus ceremonii de Comemorare în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și depuneri de coroane. La ora 18.00, a fost inaugurat Muzeul de Istorie a Pogromului de la Iași după care a urmat un concert coral In memoriam.

De la ora 19.15, Primăria Municipiului Iași a decernat titlurile de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași celor 4 supraviețuitori ai Pogromului: doamna Frances Fletcher, domnul Jehuda Evron, domnul Moshe Yassur, domnul Michael Cernea și unor personalități implicate în marcarea și păstrarea memoriei vii: domnul Alexandru Florian, Directorul General al Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și Rabinul Josef Wasserman din Israel.

De asemenea a fost lansata o mapă filatelică – „Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi” și un album fotografic dedicat Pogromului.
Miercuri, 30 iunie, va avea loc un spectacol al Maiei Morgenstern – „Nu sunt eu. Maia Morgenstern – o biografie” la Ateneul Național Iași.


Alaturi de Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi, au mai aprins lumanari la monumentul gropilor comune in care sunt inhumate trupurile celor ucisi in Pogromul de la Iasi din iunie 1941 si Efraim Bulmash, viceprimar al municipiului Netania (Netanya), prof. univ. dr. Carol Iancu, de la Universitatea Paul Valery – Montpellier III – Franta, Radu Sacagiu, reprezentant al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Benjamina-Ides Vladcovschi, preşedinte desemnat al Comunitatii Evreilor din Iasi.


Pogromul de la Iasi este considerat cel mai mare masacru impotriva evreilor de pe teritoriul actual al Romaniei. Iasul a fost printre primele orase din Romania in care s-a stabilit comunitatea evreiasca.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *