VIDEO – Mihai Chirica : ” E posibil ca Spitalul Regional de Urgente de la Iasi sa inceapa mai devreme decat celelalte spitale din Cluj si Craiova.

Primarul Mihai Chirica a clarificat astăzi, 21 februarie, într-o conferință de presă, situația proiectului Spitalului Regional de Urgență de la Iași, după avertismentul venit din partea comisarului european Corina Crețu cu privire la întârzierea demarării lucrărilor la spitalele regionale de la Cluj, Craiova și Iași. Edilul-șef a comparat stadiul proiectelor din cele trei județe.

„Sunt convins că sunt probleme, dar acestea nu ne privesc pe noi. Niciuna dintre declarațiile care au fost avansate în spațiul public referitoare la spitalele regionale de Urgență nu a vizat și municipiul Iași. Din declarația doamnei prim-ministru reiese faptul că viitorul Spital Regional de Urgență Craiova are o problemă de amplasament, iar Spitalul Regional de Urgențe de la Cluj mai are nevoie de 1,4 hectare pentru a completa suprafața disponibilă acum, în vederea avansării acestui proiect. La Iași, din fericire nu sunt probleme”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru obținerea Planului Urbanistic Zonal aferent Spitalului Regional de Urgență de la Iași până acum s-au realizat studiul de urbanism, studiul de arpentaj cadastral (ridicarea topografică) și studiul geotehnic, iar avizele deja obținute sunt cele de oportunitate, de la Comisia de Urbanism, de alimentare cu apă, gaze naturale, telefonie, salubritate, de la Comisia de Versanți, Comisia de Circulație, ANIF, Securitatea la incendiu, Protecţia civilă, GIS Cadastru și Sănătatea populației.

„Ținem o relație permanentă cu avizatorii. Așteptăm să vedem cum își face treaba Ministerul Sănătății, astfel încât această finanțare să nu fie pierdută. Spitalul Regional de Urgență nu a intrat în pericol la Iași. Există un risc de dezangajare de 831 milioane de euro până la sfârșitul acestui an, care va afecta investiții publice din România. De fapt, asta a vrut să transmită doamna comisar Corina Crețu doamnei premier Viorica Dăncilă. Dezangajarea înseamnă că, din cifra totală alocată României, acea sumă este exclusă și nu se mai regăsește în programul de finanțare. E un semnal de alarmă care ar trebui să trezească interesul celor implicați în avansarea acestor documentații spre finanțare. Speranța noastră este ca acest risc de dezangajare să nu privească și Programele Operaționale Regionale”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Edilul local a mai spus că mai sunt de obținut avize de la Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Politia Rutieră, Autoritatea Aeronautică, Ministerul Apărării și SRI.

„Spitalele regionale de urgențe din cele trei orașe nu trebuie gândite la pachet. Este un program național de construire a trei spitale regionale de urgență cu finanțare europeană și guvernamentală, inclusiv împrumut. Dacă se încearcă împiedicarea unor proiecte din cauza întârzierii altora, din punctul meu de vedere pierde toată lumea”, a încheiat primarul Mihai Chirica.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *