VIDEO – RAFALA DE SIRENE LA SERVICIUL DE AMBULANTA JUDETEAN IASI ( 118 DE EXISTENTA A AMBULANTEI )

Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi a marcat duminica, 28 iulie, implinirea a 118 ani de la infiintarea primului serviciu de ambulanta din Romania printr-o rafala de sirene la sediul S.A.J. Iasi.

„Aproximativ 90% din intervențiile medicale de urgență prespitalicești la nivel național sunt furnizate de Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF) și Serviciile Județene de Ambulanță (SAJ). Ministrul Sănătății, Prof. Dr. Univ. Alexandru Rafila le-a mulțumit celor 10.000 de membri ai Sindicatului Ambulanța pentru curajul și profesionalismul de care dau dovadă în salvarea vieților omenești. De asemenea, ministrul a subliniat parteneriatul dintre minister și ambulanță pentru modernizarea parcului auto și pentru întărirea serviciilor de urgență, inclusiv prin crearea a 1.300 de noi posturi pentru serviciile de ambulanță”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății.

„Ambulanța este pilonul principal al asistenței medicale prespitalicești, iar noi suntem dedicați să îmbunătățim condițiile de muncă și siguranța atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienți. De aceea, am transformat asistența medicală de urgență într-o direcție a ministerului și am înființat peste 1.300 de posturi noi în medicina de urgență, direcționate în special serviciilor de ambulanță”, a declarat ministrul Rafila. „Trebuie să întărim capacitatea ministerului Sănătății în acest domeniu”, a subliniat Alexandru Rafila.

Ziua Naţională a Ambulanţei din România este marcată, în fiecare an, la 28 iulie. Este data la care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici. ”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului’‘.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *