VIDEO – COMEMORAREA A 78 DE ANI DE LA POGROM : MARSUL VIETII SI NOUA POARTA DE LA CIMITIRUL EVREIESC

Zeci de membri ai comunităţii evreieşti din Iaşi, dar şi de peste hotare, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, au participat duminică, 30 iunie la ” Marşul Vieţii „, eveniment organizat de Primăria Municipiului Iaşi, Comunitatea Evreilor din Iaşi şi Rabinul Josef Wasserman din Israel. In cadrul acestui eveniment a fost inaugurata si noua poarta a Cimitirului Evreiesc.

Pe lângă reprezentanţii comunităţii de evrei din Iaşi şi cei ai insituţiilor ieşene, în cadrul evenimentului de ieri a participat şi o delegaţie a oraşului Ashdod din Israel, condusă de primarul Yehiel Lasri. „Acest marş al vieţii, pe care noi îl facem pentru al cincilea an, având norocul şi cinstea să fiu iniţiatorul lui, este un exemplu nu doar pentru România, ci pentru întreaga lume, că în aceste zile noi trecem zile grele, când teroristul îşi ridică capul în Argentina, în America, şi omoară în timpul rugăciunii de sâmbătă oameni bătrâni şi tineri pentru singura vină că au sânge evreiesc. Dar dacă lumea ar face ce face Iaşul, atunci acest lucru va aduce aminte de paginile negre ale istoriei României în fiecare an. Niciodată nu mai trebuie să se repete, şi cred că acest marş aduce cinste oraşului, cinste locuitorilor şi conducătorilor“, a menţionat rabinul Wasserman. Manifestările de ieri au continuat cu semnarea acordului de înfrăţire între Iaşi şi Ashdod. 

Pogromul de la Iași din 27 – 29 iunie 1941 a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din orașul Iași. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși 13.266 de evrei.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *