Evreii au intrat în Sărbătoarea Luminilor, Hanuca, în care timp de 8 zile vor aprinde seara lumânări într-un sfeşnic special cu 8 braţe ( ” hanuchia ” ) şi vor înălţa rugăciuni. Hanuca înseamnă ” inaugurare ” (sau ” dedicare ” , ” educaţie ” ) în ebraică, fiind închinată păstrării religiei mozaice, în ciuda vicisitudinilor. Sărbătoarea are dublă semnificaţie – istorică şi spirituală.
Evreii sărbătoresc Hanuka (româneşte Hanuca) de regulă în luna decembrie.
Ceremonia de Hanuca se desfăşoară în special acasă, în familie, dar şi în sinagogi de foarte multe ori. De Hanuca, evreii mănâncă delicioasele clătite (mai ales în estul Europei), gogoşi umplute cu dulceaţă („sufganiot“) şi chiftele de cartofi („latkes“ sau „levivot“).
Hanuca, semnificaţia istorică
Istoric, Hanuca marchează victoria Macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria între anii 165-163 î.Hr., care încerca să elenizeze popoarele de sub dominaţia ei. Regele Antioh IV Epifanes a promulgat în 168-167 î.Hr. o serie de decrete antievreieşti care au culminat cu profanarea Templului din Ierusalim şi transformarea sa într-un locaş de cult păgân. „Conştient de primejdia care ameninţă credinţa evreiască, Matatias, capul unei familii sacerdotale, a dat semnalul luptei armate împotriva lui Antioh şi a colaboratorilor lui, evreii elenizaţi. La scurt timp după aceea, simţind că i se apropie sfârşitul, Matatias i-a încredinţat fiului sau, Iuda poreclit Macabeul, să continue lupta. Mulţumită strălucitelor lui calităţi militare şi politice el a reuşit după trei ani de luptă să recucerească Ierusalimul. El a dărâmat altarul profanat şi a zidit unul nou. Templul a fost redat astfel cultului iudaic şi a fost reinaugurat ca loc de cult evreiesc, eveniment celebrat de Hanuka“, explică pe site-ul jen.ro învăţaţi ai comunităţii evreieşti din România.
Simbolul de Hanuca
Aici intervine latura simbolică a sărbătorii de Hanuca. La reinaugurarea Templului de la Ierusalim a fost descoperită o căniţă de ulei sfânt, nepângărit, pentru sfeşnic (menora sau hanuchia). Deşi era puţin, cât pentru o singură zi, uleiul a ars 8 zile neîntrerupt. În cinstea acestei minuni s-a instituit o sărbătoare de 8 zile – Hanuca.
Evreii mai arată că lupta Macabeilor împotriva elenizării nu s-a sfârşit odată cu recucerirea Ierusalimului, ci a continuat pe timpul mai multor generaţii din dinastia Hasmoneilor. „După moartea lui Iuda Macabeul, fraţii săi, Ionatan şi Simon, au preluat conducerea poporului şi în anul 160 Ionatan a fost primul dintre Hasmonei care şi-a asumat funcţia de Mare Preot, punând capăt astfel monopolului sacerdotal al casei Ţadoc, care a durat aproximativ 800 de ani. Datorită talentelor diplomatice şi a unor manevre politice, Hasmoneii au încheiat tratate de politice cu Roma şi Sparta. Domnia Hasmoneilor care a durat până în anul 63 î.Hr., când Eret Israelul devine provincie romană sub numele de Iudeea, a avut o importanţă deosebită asupra dezvoltării poporului evreu. Mişcarea de revoltă condusă de ei a făcut posibilă supravieţuirea religiei monoteiste asupra elenismului pe care Antiohus a încercat să-l impună cu forţă şi pe care unele medii evreieşti erau dispuse să-l accepte“, scrie pe site-ul jen.ro.
De Hanuca, evreii mănâncă delicioasele clătite (mai ales în estul Europei), gogoşi umplute cu dulceaţă ( ” sufganiot ” ) şi chiftele de cartofi ( ” latkes ” sau ” levivot ” ).
sursa info : adevarul.ro
Facebook Comments