VIDEO -MARSUL VIETII ( A 10 – A EDITIE ) LA 83 DE ANI DE LA POGROMUL DE LA IASI

O nouă ediţie a „Marşului Vieţii”, amplu proiect de comemorare a Pogromului de la Iaşi, va fi organizată în perioada 23 – 30 iunie, de Primăria Iaşi, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iaşi şi rabinul Josef Wasserman din Israel, preşedintele Fundaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Iudaismului în România.

„Cu acest prilej, Iaşiul va primi vizita unui grup de membri de familie ai victimelor şi supravieţuitorilor Pogromului de la Iaşi, oficialităţi centrale şi locale, membri ai corpului diplomatic şi consular, precum şi oaspeţi din alte state care vor aduce împreună cu comunitatea ieşeană un omagiu celor dispăruţi în tragicele evenimente”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Conform programului, pe 27 iunie, în Cimitirul Evreiesc, va avea loc „Marşul Vieţii”, manifestare care îşi propune să fie un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreieşti în dezvoltarea Iaşiului. Persoanele care doresc să participe la „Marşul Vieţii” sunt aşteptate la ora 08,30 la Centrul de Cartier Păcurari, de unde se va pleca în marş până la Cimitirul Evreiesc.

Iaşiul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor, medicinei, ştiinţelor şi patrimoniului arhitectural, fiind un oraş special pentru membrii comunităţii evreieşti din România şi Israel. Primul teatru idiş din lume, „Pomul verde”, a funcţionat în zona actualului Parc al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

În perioada 28 iunie – 6 iulie 1941, pe străzile Iaşiului, în curtea fostei Chesturi de Poliţie şi în aşa-numitele „trenuri ale morţii” Iaşi – Călăraşi şi Iaşi – Podu Iloaiei, care au ajuns la Târgu Frumos şi Podu Iloaiei, mii de evrei au fost asasinaţi din ordinul guvernului condus de Ion Antonescu. 

sursa text: agerpres.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *