VIDEO – Pachetul pentru detectare droguri Dräger DrugTest 5000 STK 8 prezentat la Iasi

La data de 17 iulie a.c., poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Iași au derulat o acțiune în vederea informării participanților la trafic cu privire la ultimele modificări în domeniul legislației rutiere. Totodată, aceștia au prezentat aparatele din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean Iași folosite în activitățile curente derulate în trafic.

Pachet testare droguri Drager DrugTest 5000 STK 8 droguri (20 kituri)

Teste pentru detectare droguri Drager DrugTest 5000 STK 8 sunt teste imunochimice pentru detectarea simultana si calitativa a 8 droguri / clase de droguri in probe de saliva umana, exclusiv pentru uz criminalistic.

Valorile din paranteza se refera la valorile limita in ng/mL:
– cocaina (20)
– opiacee (20)
– benzodiazepina (15)
– canabis (10)
– amfetamina (50)
– metamfetamine (35)
– metadona (20)
– ketamine (300)

Igienic si nedureros: Prelevare fara proba de sange
Persoana testata trebuie doar sa miste dispozitivul de colectare in interiorul cavitatii bucale pana cand indicatorul integrat din capatul acestuia indică finalul prelevarii – aceasta operatiune dureaza de obicei mai putin de un minut, dar maxim patru minute. Apoi, persoana va returneaza caseta de testare, fara ca dumneavoastra sa intrati in contact cu proba de saliva.

Se pot identifica urmatoarele stupefiante si medicamente:
– Amfetamina
– Benzodiazepina
– Delta-9-tetrahidrocanabinol (THC)
– Cocaina
– Metamfetamin
– Opiacee
– Metadona
– Ketamina

Finalul prelevarii este indicat in mod automat: Daca dispozitivul de colectare a prelevat suficienta saliva, indicatorul integrat se coloreaza albastru si puteti finaliza imediat prelevarea. Apoi nu trebuie decat sa introduceti caseta de testare si cartusul direct in aparatul Dräger DrugTest 5000 Analyzer pentru evaluare.

Astfel, conform noilor modificări legislative, începând din 15 iulie 2024, în cazul retragerii permisului de conducere, ca urmare a refuzului sau a imposibilității persoanei de a se supune testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

Permisul de conducere reținut ca urmare a săvârșirii de către titular a infracțiunii prevăzute la art. 336, alin. 2, din Codul penal – conducerea sub influența unor substanțe psihoactive, în urma testării conducătorului auto cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive, se restituie titularului în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.

În cazul retragerii/reținerii permisului de conducere pentru situaţiile amintite, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale în care vor consemna opțiunea conducătorului auto cu privire la modul în care i se vor comunica informațiile conținând rezultatul analizei probelor biologice (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora), precum și opțiunea privind restituirea permisului de conducere, respectiv de la serviciul rutier pe raza căruia a fost dispusă măsura, orice alt serviciu rutier indicat de conducătorul auto sau, după împlinirea termenului de 72 de ore, prin poștă, la o adresă de corespondența indicată de acesta.

Termenul de 72 de ore curge de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice.

Orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita polițistului rutier să i se recolteze mostre biologice, în cadrul instituțiilor medicale competente, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Aceste măsuri au rolul de a contribui la creșterea gradului de siguranță rutieră pe drumurile publice și la necesitatea asigurării unui echilibru just între scopul legislației rutiere de a proteja viața, integritatea și sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier și celeritatea clarificării situațiilor conducătorilor auto cu privire la care există suspiciuni privind consumul de substanțe psihoactive, generate de rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat care a indicat prezența în organism a unor substanțe psihoactive ori, după caz, de refuzul de a se supune testării.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *