Mai binde de jumătate din ședința de Consiliul Local din data de 31 ianuarie a fost dedicată interpelărilor. Discuții în contradictorii, ironii și dezbateri pe lângă subiecte. Consilierul local PNL, Răzvan Timfciuc a reușit să iașă în evidență comentând subiectul tramvaielor din Iași.
“Nu primăria cumpără acest tramvai ci ministerul dezvoltării. Trebuie să mulțumim comisiei europene pentru că a dat dat pară mălăiață în gura lui Nătăfleață. Primăria este vinovată în mod direct de faptul că a pierdut 12 milioane de euro pentru că nu a semnat documentația care a fost transmisă la ministerul mediului pentru achiziția de tramvaie electrice. Și această pată va rămâne mult timp pe obrazul administrației locale. Mai ușor cu laudele că ar trebui să avem măcar aici puțină decență. ”, a precizat consilierul local PNL, Răzvan Timofciuc.
“Să nu intrați în topul celor care fură curent”
Primarul municipiul Iași, Mihai Chirica a fost nevoit să îi explice consilierului local PNL, Răzvan Timofciuc situația achiziționării tramvaielor pentru oraș.
“E foarte bine că ați discutat despre tramvaie pentru că ele merg cu curent. Și avem noi așa o glumă românii și moldovenii mai ales cu ăia care fură curent. Să nu intrați în topul celor care fură curent. Ați spus numai lucruri eronate. În primul rând tramvaiele sunt achiziționate de către autoritatea achizitoare noi dar printr-o licitație centralizată făcută la ministerul dezvoltării, dar noi suntem autoritatea contractantă, noi vom semna contractual pentru ele și noi vom face recepția produsului, trecerea în domeniul public. Ceea ce v-am explicat, dar este greu de înțeles. În al doilea rând numai există niciun alt program pentru tramvaie pentru că celălalt program l-am aplicat deja și am și trecut de primele faze de evaluare administrative și vom intra în licitație cu al doilea lot de tramvaie, tot de 16 unități. Și nu are sens să mai dezbatem chestiuni pe care nu le pricepeți pentru că sunt lucururi care se învață, da de regulă se învață în tinereațea cea ai apropiată de vârsta copilăriei.”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Un alt subiect care a deschis discuții a fost proiectul numărul cinci privind aprobarea Acordului între Municipiul Iași și Federația Comunităților Evreiești din România – Cult Mozaic – Comunitatea Evreilor din Iași necesar implementării proiectului “Clasarea ca monument istoric a Cimitirului Evreiesc din Municipiul Iași”.
“Apreciez că ați preluat inițiativa liberarilor de a avea acest proiect de hotărâre pentru că noi am spus de când a avut loc acea distrugere nu tocmai făcută calumea a porții de la intrarea în cimitirul evreiesc.. dacă cimitirul evreiesc ar fi fost obiect de patrimoniu, nu am mai fi avut această situație. Și este bine că acest lucru se face și mă bucur că inițiativele noastre le preluați și le duceți în Consiliul Local.”, a mai spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.
“Aș vrea să vă spun că noi am votat în Consiliul Local proiectul privind mutarea intrării care a existat înainte către Cimitirul Evreiesc, acea poartă datorită faptului că zona sa dezvoltat ăn amonte și toate mijloacele de mari dimensiuni, inclusive mașinile mici aveau imposibilitate de circulație în acea zonă. Noi am votat în Consiliul Local. Iar mutarea porții, domnule consilier este un lucru corect, normal și cred că își va găsi locul acolo s-a stabilit a fi mutat.”, a declarat Gabriel Surdu, consilier local PSD.
“Eu vreau să îl întreb pe domnul primar cine a fost responsabil de acel mod barbar în care a fost mutată poarta de la intrarea în Cimitirul Evreiesc din primăria municipiul Iași? Dacă ne puteți numi responsabilul cu această activitate.”, a mai spus Răzvan Timofciuc, consilier local PNL.
“Nu sunt lucuri care nici măcar nu trebuie aduse în discuția glumei. Un lucru pe care trebuie să îl știți nu vă aparține inițiativa și niciuna dintre inițiativele care s-au întâmplat în relația dintre autoritatea locală și comunitatea evreilor din Iași. Nu au fost decat într-un consens deplin cu comunitatea evreilor din Iași, care ea însăși și-a recunoscut rolul activ în ceea ce privește fundamentarea unui element de identificare a memoriei acestei comunități de-a lungul istoriei care a petrecut-o, o petrece și o va petrece în municipiul Iași. Comunitatea evreilor din România este o comunitate recunoscută și stimată de noi toți ca și componentă activă a noastră. Trebuie tratată cu respect, cu decență și desigur cu considerație pentru ceea ce a fost și ceea ce poate redeveni în rndul comunității ieșene. Iar și acest proiect, este un proiect pe care dorim să îl realizăm tot în spijinul celor spuse de mine, într-un consens deplin cu această comunitate fără a ne urca picioarele bolnave peste memoria unor victime care au suferit acum 78 de ani care acuș se împlinesc. Trebuie să avem decență, să avem respect, să nu zgândărim răni care au provocat moartea unor suflete nevinovate, să îi ajutăm să treacă peste acele momente și să redevenim prieteni lor cu fapte și nu cu vorbe domnule consilier.”, a declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.
Replica cea mai dură pentru consilierul local PNL, Răzvan Timofciuc a venit tocmai de la colegul său Eduard Boz.
“Stimați colegi, putem fiecare în particular să discutăm. Exprimarea colegului meu nu a fost cea mai fericită.”, a declarat Eduard Boz, consilier local PNL.
sursa text: 7est.ro
Facebook Comments