Bani, case, terenuri – Cine câștigă la averi, dintre principalii rivali la șefia Consiliului Județean

Costel Alexe pare înglodat în credite, dar a câștigat anul trecut mai mult la CJ decât a obținut Bogdan Cojocaru ca prefect. Singur, Alexe deține un teren și un apartament. Împreună cu soția, Cojocaru are două terenuri și două locuințe.

Declarațiile de avere și interese ale actualului președinte al CJ, care candidează la încă un mandat, diferă într-o oarecare măsură de cele depuse anul trecut și mai ales de cele înregistrate înainte de alegerile locale din 2020.

Binecunoscutul parc de agrement Arcaland, care atrage de altfel mulți clienți, este administrat de fosta soție a șefului CJ, în timp ce Costel Alexe este acționarul unic al firmei Domeniul Arca SRL. Potrivit informațiilor de pe pagina Ministerului Finanțelor, firma nu a funcționat de la înființare până în 2021, an în care și-a suspendat activitatea și cealaltă firmă cu sediul la aceeași adresă din Sculeni, Corporex SRL. Aici, doar Raluca Alexe a fost unic acționar – dar asta până în anul următor divorțului survenit după deschiderea Dosarului Tabla. Din 2021, fosta soție a lui Costel Alexe deține 50 la sută, cealaltă jumătate fiind cedată unei mătuși în schimbul unui aport investițional. Conform declarațiilor șefului Consiliului Județean, între cei doi soți există o înțelegere de partaj voluntar al bunurilor semnată în 2012.

Creditor, dar și dator la bănci

Candidatul Costel Alexe mai este acționar unic la o firmă, Gervic Impex SRL, despre care publicația ReporterIS a scris că deține în patrimoniu mai multe terenuri pe raza comunei Bârnova. În declarația de avere, candidatul la CJ menționează în nume propriu terenul intravilan de 500 mp deținut în Aroneanu și apartamentul cu 3 camere cumpărat în 2009. Un al doilea apartament similar, care apare în declarația de avere din 2020, a fost vândut în vara anului 2022 cu 316 mii de lei.

În 2021, Alexe și-a împrumutat fosta soție cu 185 de mii de lei, credit care a ajuns anul trecut la 285 de mii. La rândul lui, Costel Alexe, care nu declară bani în depozite bancare, duce în spate nu mai puțin de opt credite luate de la bănci, de la frate și de la cumnat. Cinci dintre ele, însumând 240 de mii de lei, sunt scadente în acest an. N-ar fi o problemă la venitul raportat de actualul președinte al CJ: 204 mii de lei, anul trecut, cu 25 la sută mai mult decât în 2022. Celelalte trei împumuturi totalizează peste 127 de mii de euro la momentul contractării lor de la două bănci și de la cumnatul său.

Ce avere are Bogdan Cojocaru

Principalul contracandidat al actualului șef al CJ nu a trecut în declarația de interese decât funcția deținută în partid: președinte al Organizației Județene a PSD Iași. Două terenuri intravilane ceva mai mari de 600 mp fiecare în Tomești și Miroslava, un apartament în Iași și o casă în Miroslava reprezintă averea imobiliară a familiei Cojocaru. Bogdan Cojocaru menționează în declarația de avere plasamente bancare de aproximativ 260 de mii de lei, dar și două credite scadente anul viitor, care însumează 39 de mii de euro. Fostul prefect a trecut în declarație și venitul obținut anul trecut în această calitate: 144 de mii de lei.

Declarațiile celorlalți șase candidați la președinția Consiliului Județean – Petru Movilă (Alianța Dreapta Unită), Marius Ostaficiuc (AUR), Iuliana Rățoi (Pro România), Pavel Pântea (PUSL), Adrian Apostolache (România – ECO) și Cezar Rebenciuc (S.O.S. România) – nu fuseseră afișate până luni seară pe pagina Agenției Naționale de Integritate.

sursa text & foto: ziaruldeiasi.ro

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *