Indicațiile stricte date de autorități în perioada crizei nu sunt respectate nici pe departe de locuitorii celei mai sărace localități din Uniunea Europeană. Contrar sfaturilor și ordonanțelor guvernamentale, populația de etnie romă din satul Crucea, comuna Lungani, pare să fie mai activă ca niciodată în spațiile publice, iar persoane de toate vârstele, în grupuri mai mici sau mai mari, colindă drumurile din comună zi și noapte. Autoritățile locale, în frunte cu primarul comunei, încearcă să țină sub control acest sector de populație care nu a înțeles mai nimic din efectele provocate de coronavirus. „Pe noi nu are cum să ne prindă virusul. Noi dacă muncim la câmp, nu avem ce să pățim, virusul e pentru alții, nu ajunge la noi”, spun oamenii
Dacă toată țara pare să fie oarecum paralizată în această perioadă de criză, nu același lucru se poate spune și despre locuitorii celei mai sărace localități din Uniunea Europeană. În satul Crucea din comuna ieșeană Lungani există o populație romă în proporție de aproape 95 la sută. Cei mai mulți dintre aceștia sunt asistați social și lucrează cu ziua în sectorul agricol pentru a-și câștiga existența. Deși în toate celelalte sate ale comunei Lungani, cetățenii au înțeles și chiar respectă cu strictețe indicațiile autorităților, în localitatea Crucea lucrurile stau total diferit.
În orice oră din zi și din noapte, oamenii colindă drumurile în lung și în lat, iar asta în grupuri mai mici sau mai mari, fără să se teamă o clipă de coronavirus.
Toți sătenii circulă zi și noapte pe străzi, dar se „tratează” cu alcool
Nici bătrânii, dar nici tinerii, nu par să acorde o importanță prea mare acestei pandemii și se expun atât pe ei, cât și pe cei din jur, pericolului de infecție. Situația este cu atât mai gravă cu cât igiena acestei categorii de populație este precară. Deși stau toată ziua pe străzi, sătenii din Crucea spun că au ieșit „doar până la magazin”, ca să scape de autorități.
sursa text: bzi.ro
Facebook Comments