VIDEO – PRIMUL EVENIMENT DEDICAT CENTENARULUI MARII UNIRI IN PARLAMENTUL EUROPEAN

Primul eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri organizat în cadrul Parlamentul European a avut loc în data de 6 martie la Bruxelles la iniţiativa eurodeputatului Norica Nicolai, vicepreşedinte al grupului ALDE din Parlamentul European.

Conferinţa intitulată ”100 de ani de la Marea Unire a Românilor:1918-2018. 2500 de ani de istorie în Europa” a reunit reprezentanţi ai mediului politic şi diplomatic, precum şi membri ai comunităţii academice din România. În cadrul evenimentului au vorbit despre semnificaţiile anului 1918 şi despre dorinţa de secole a românilor de a se uni într-o naţiune, academicianul Andrei Eşanu, membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi membru de onoare al Academiei Române, prof. univ dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihail Ionescu, director al Institutului pentru Studii Politice de Apărare şi Istorie Militară şi prof. Adriana I.M. Grossu, preşedintă fondatoare a Fundaţiei de misiune românească şi culturală ”Sfântul Ierarh Petru Movilă”. Printre cei prezenţi la dezbatere s-au numărat ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminiţa Odobescu, directorul Institutului Cultural Român din Bruxelles, Carmen Ducaru, şi membri ai comunităţii academice din România.

În deschiderea conferinţei, eurodeputatul Norica Nicolai, a arătat că Marea Unire din 1918 are un simbolism deosebit, deoarece reprezintă momentul în care voinţa românilor din cele trei provincii, de a fi parte din aceeaşi naţiune, a fost împlinită.

‘’Pentru multe dintre naţiunile europene, sfârşitul Primului Război Mondial nu reprezintă doar redesenarea frontierelor de stat, ci şi începutul unei modernizări sociale şi economice fără precedent. Marea Unire din 1918 are un simbolism deosebit, deoarece reprezintă momentul în care voinţa românilor din cele trei provincii, de a fi parte din aceeaşi naţiune, a fost împlinită. Următoarele decizii politice au venit ca o confirmare a acestei aspiraţii a tuturor românilor de a forma un popor, de a evolua împreună ca o naţiune”, a declarat Norica Nicolai. Eurodeputatul român a ţinut să sublinieze că scopul organizării acestui eveniment la Parlamentul European a fost acela de a reuni ‘’prietenii şi susţinătorii ţării mele în capitala Europei’’. ‘’Propun o trecere în revistă a ultimilor 100 de ani de istorie a României, un timp în care ne-am confruntat cu multiple crize şi realizări, momente de disperare şi de creştere. Provocările cu care România se confruntă astăzi, după 11 ani de aderare la Uniunea Europeană, sunt complexe, cu rădăcini înglobate în evenimente din trecut, motiv pentru care vreau să le discut cu sinceritate şi bazându-mă pe adevărul istoric”, a conchis Nicolai. Detalii despre conferinţa dedicată Centenarului Marii Unirii ce a avut loc la Parlamentul European veţi putea afla într-una din ediţiile viitoare ale ziarului Făclia de la trimisul nostru special la Bruxelles, Viorel Dădulescu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *